man grayscale photo
23 februarie 2025

DEMENȚA- FACTORI DE RISC ȘI PROTECTIVI

FACTORI DE RISC

 

1. vârsta înaintată;

2. nivelul de educație scăzut, analfabetismul;

3. inactivitatea fizică;

4. izolarea socială;

5. poluarea aerului, în special dioxidul de azot şi particulele fine de evacuare a traficului şi arderea lemnului;

6. fumatul;

7. consumul excesiv de alcool (peste 21 de uniăți pe săptămână);

8. deficiențele de auz au fost asociate cu reducerea în volum a lobului temporal, a hipocampului şi a cortexului entorhinal;

9. traumatismele craniene;

10. factori vasculari;

11. hipertensiunea arterială (ideal sub 130 mmHg);

12. insuficiența cardiacă cogestivă;

13. fibrilația atrială;

14. colesterol crescut;

15. diabet zaharat;

16. obezitatea;

17. depresia;

18. tulburări de somn;

19. medicamente anticolinergice (amitriptilina);

20. medicamente administrate în boala Parkinson.

 

FACTORI PROTECTIVI

 

1. fiecare an suplimentar de educație scade riscul de dementă;

2. dieta meditaraneană (cereale integrale, legume și fructe proaspete, grăsimi sănătoase din ulei de măsline presat la rece și din peste, lapte și derivate ale acestuia);

3. activitatea fizică;

4. socializarea;

5. stoparea fumatului;

6. consum mic sau moderat (nu mai mult de 21 de unități pe saptamană);

7. utilizarea aparatelor auditive la cei cu hipoacuzie;

8. vitamina E, acidul folic, vitamina B6 și vitamina B12 (beneficii reduse).

 

Un studiu pe 196000 de subiecți a arătat că la cei cu un risc genetic de a dezvolta demență o viață centrată pe activitate fizică regulată, dietă sănătoasă, fără fumat şi consum redus de alcool a scăzut semnificativ dezvoltarea demenței.

 

 

Sursa :

 Robert Boland, Marcia Verduin, KAPLAN & SADOCK’S COMPREHENSIVE TEXT BOOK OF PSYCHIATRY, Wolters Kluwer Health, 2024