Articole medicale

  Acasă/Blog/Articole medicale

Ce este depresia și care sunt semnele ei?
Depresia este o tulburare afectivă care se manifestă prin modificarea semnificativă a dispoziției, în sens negativ. În funcție de tipul de depresie, poate să existe - fie o exagerare a dispoziției în raport cu contextul - fie o micșorare, chiar până la dispariția totală a plăcerii de a valoriza experiențele de viață; este asociată cu tristețe, încetineală motorie, izolare socială etc.

Depresia este un inamic redutabil tocmai prin faptul că de cele mai multe ori semnalele care avertizează declanșarea tulburării sunt ignorate. Deși tendința este de a minimaliza efectele depresiei, totuși în 2/3 dintre sinucideri s-a constatat prezența tulburărilor depresive. Raportul între femeile și bărbații care suferă de depresie este de 2 la 1. În medie, 20% din populația adultă a prezentat măcar o dată simptomatologie depresivă, iar 50% dintre aceștia au recăderi. Aceste date ne indică o tulburare destul de răspândită, care solicită măsuri conform amplorii ei.

 

Semnele instalării depresiei:


Ce este anxietatea?
Anxietatea reprezintă o mobilizare a organismului, care se realizează prin intermediul unui set de emoții și tendinte de actiune. Anxietatea inseamnă preocupare, ingrijorare, vigilență, precauție și este semnalul de alarmă care ne atenționează că este posibil să se întample ceva ce s-ar opune îndeplinirii propriilor dorințe. Practic, ne oferă posibilitatea de a acționa constructiv și conform regulilor de supraviețuire. Astfel, anxietatea are un rol pozitiv și contribuie la conservarea speciei umane.

 

Care sunt semnele anxietății nesănătoase?