Semnele tulburarii de anxietate

  Acasă/Blog/Articole medicale/Semnele tulburarii de anxietate

Ce este anxietatea?
Anxietatea reprezintă o mobilizare a organismului, care se realizează prin intermediul unui set de emoții și tendinte de actiune. Anxietatea inseamnă preocupare, ingrijorare, vigilență, precauție și este semnalul de alarmă care ne atenționează că este posibil să se întample ceva ce s-ar opune îndeplinirii propriilor dorințe. Practic, ne oferă posibilitatea de a acționa constructiv și conform regulilor de supraviețuire. Astfel, anxietatea are un rol pozitiv și contribuie la conservarea speciei umane.

 

Care sunt semnele anxietății nesănătoase?

Anxietatea comportă trei caracteristici principale: presentimentul unui pericol vag și iminent, reacții psihice variate (senzație de sufocare, palpitații, transpirație, uscarea gurii, vertije, tremurături, tulburări de tranzit), impresia penibilă a neputinței sau slăbiciunii în fața pericolului, fiecare simptom întărind sentimentul de punere în gardă. Să le luăm pe rând:

 

Grija excesivă
Semnul distinctiv al tulburării de anxietate generalizată (GAD) – cel mai larg tip de anxietate – este îngrijorarea prea multă pentru lucrurile de zi cu zi, mari și mici. Dar ce înseamnă “prea mult”?

În acest caz, înseamnă că aveți gânduri persistente de îngrijorare în majoritatea zilelor săptămânii, timp de șase luni. De asemenea, anxietatea trebuie să fie atât de rea încât să interfereze cu viața de zi cu zi, și să fie însoțită de simptome vizibile, cum ar fi oboseala.

Distincția dintre tulburarea de anxietate și anxietatea normală se face atunci când emoțiile produc prea multă suferință și disfuncționalitate.


Probleme de somn

Faptul că adormiți greu și nu aveți un somn bun - poate fi asociat cu mai multe afecțiuni de sănătate - fizice și psihologice. Și, bineînțeles, nu este neobișnuit să dormi mai prost în noaptea dinaintea unui discurs, sau un interviu de angajare.

Dacă in mod constant, în loc să dormiți, stați treaz, îngrijorat sau agitat cu privire la probleme specifice (cum ar fi banii) sau nimic în particular – ar putea fi un semn al prezenței unei tulburări de anxietate. Unele estimări statistice arată că jumătate din persoanele cu anxietate generalizată (GAD) au probleme de somn.
Dacă te trezești simțindu-te ciudat, mintea ta parcă o ia razna, și nu poți să te calmezi, anxietatea ar putea fi cea implicată.

 

Temeri iraționale
Anxietatea nu este generalizată. Dimpotrivă, este asociată cu anumite situații sau lucruri, cum ar fi zborul cu avionul, cu animalele sau mulțimile de oameni. În cazul în care teama devine copleșitoare, perturbatoare și disproporționată în raport cu riscul implicat, este un semn de manifestare a fobiei, un alt tip de tulburare de anxietate.

Deși fobiile pot fi neplăcute, nu sunt evidente în orice moment. De fapt, este posibil ca acestea să nu fie descoperite până când nu vă confruntați cu o anumită situație, și va dați seama că nu sunteți capabili să vă depășiți teama.

 

Tensiune musculară
Tensiunea musculară, aproape constantă, adesea însoțește tulburările de anxietate. Acest simptom poate fi atât de persistent, încât oamenii care au trăit cu el de mult timp ar putea să nu mai observe acest lucru după un timp.

Exercițiile regulate pot contribui la mentinerea sub control a tensiunii musculare, dar tensiunea poate crește dacă un eveniment neprevăzut perturbă obiceiurile de antrenament ale unei persoane.

 

Probleme digestive
Anxietatea poate începe în minte, dar se manifestă adesea în organism prin simptome fizice, cum ar fi probleme digestive cronice. Sindromul intestinului iritabil, o afecțiune caracterizată prin dureri de stomac, crampe, balonare, gaz, constipație și / sau diaree“ este, în principiu, o anxietate cu manifestări la nivelul tractului digestiv”.

Nu este întotdeauna legată de anxietate, dar cele două se întâlnesc adesea împreună și pot face rău. Stomacul este foarte sensibil la stresul psihologic și invers - disconfortul fizic și social al problemelor digestive cronice pot face o persoană să se simtă mai îngrijorată.

 

Emoții de scenă
Majoritatea oamenilor au câțiva fluturi în stomac înainte de a se adresa unui grup de oameni, sau înainte de a intra în lumina reflectoarelor. Dar dacă frica este atât de puternică încât exercițiile repetate nu o vor atenua, sau dacă veți petrece mult timp gândindu-vă la ele, și vă îngrijorați excesiv, puteți avea o formă de tulburare de anxietate socială (cunoscută și sub numele de fobie socială).

Persoanele cu anxietate socială tind să se îngrijoreze zile sau săptămâni înainte de un anumit eveniment sau situație. Și dacă reușesc să treacă prin asta, nu se simt confortabil, și se pot gândi la eveniment mult timp după aceea, întrebându-se cum au fost judecați de cei din jur.

 

Conștiință de sine
Tulburarea de anxietate socială nu implică întotdeauna vorbitul în public sau faptul că ești în centrul atenției. În majoritatea cazurilor, anxietatea este provocată de situațiile de zi cu zi, cum ar fi - să faci conversații personale la o petrecere, sau să mănânci și să bei în fața unui număr mic de oameni.

În aceste situații, persoanele cu tulburare de anxietate socială tind să se simtă cu toți ochii pe ei, și de cele mai multe ori se confruntă cu roșeață, tremurături, greață, transpirație profundă sau dificultate de a vorbi. Aceste simptome pot fi atât de perturbatoare încât fac dificilă întâlnirea cu oameni noi, menținerea relațiilor sociale, și mersul la locul de muncă sau la școală.

 

Panică

Atacurile de panică pot fi terifiante: imaginați-vă brusc un sentiment de frică și neajutorare, care poate dura câteva minute, însoțit de simptome fizice înfricoșătoare, cum ar fi probleme de respirație, inimă care bate tare, mâini dureroase sau amorțite, transpirație, slăbiciune sau amețeli, durere în piept, dureri de stomac și senzație de frig sau de cald.

Nu toată lumea care are un atac de panică are o tulburare de anxietate, dar persoanele care le experimentează în mod repetat, pot fi diagnosticate cu tulburare de panică. Persoanele cu tulburări de panică trăiesc cu frica legată de cand, unde și ce se poate întâmpla la următorul atac, și tind să evite locurile în care au avut atacuri de panică în trecut.

 

Flashback-uri

Reluarea unui eveniment deranjant sau traumatic – o întâlnire violentă, moartea bruscă a unui iubit – este un semn distinctiv al tulburării de stres post-traumatic (PTSD), care are unele trăsături comune cu tulburarea de anxietate.

Dar flashback-urile pot apărea și în cazul altor tipuri de anxietate. Unele cercetări, inclusiv un studiu din 2006, publicat în Jurnalul de tulburări de anxietate, sugerează că unii oameni cu anxietate socială au reacții de tip PTSD, cum ar fi experiențe care ar putea să nu pară evident traumatizante, cum ar fi ridiculizarea publică. Acești oameni pot evita chiar amintirile experienței – un alt simptom care amintește de PTSD.

Perfecţionism

Perfectionismul merge mână în mână cu tulburările de anxietate. “Dacă vă judecați în mod constant, sau dacă aveți anxietate anticipativă seminificativă în ceea ce privește greșelile, sau lipsa standardelor, probabil că aveți o tulburare de anxietate”.

Perfecționismul este deosebit de obișnuit în tulburarea obsesiv-compulsivă, care, ca și PTSD, a fost mult timp privită ca o tulburare de anxietate. Tulburarea obsesiv-compulsivă se poate manifesta subtil, ca în cazul cuiva care nu poate ieși din casă timp de trei ore, deoarece machiajul trebuie să fie absolut corect, și trebuie să o ia de la început”.

 

Comportamente compulsive

Pentru a fi diagnosticat cu tulburare obsesiv-compulsivă, obsesivitatea unei persoane și gândurile intruzive trebuie să fie însoțite de un comportament compulsiv (ca un ritual), indiferent dacă este mental (îți spui că va fi bine în mod repetat) sau fizic (spălarea repetată a mâinilor, alinierea unor obiecte, etc.).

Gândirea obsesivă și comportamentul compulsiv devin o tulburare plină de suferință atunci când nevoia de a finaliza comportamentele – cunoscute și ca “ritualuri” – începe să vă conducă viața..“Dacă vă place radio-ul la nivelul volumului 3, de exemplu și se blochează la 4, ai fi într-o panică totală până când vei putea sa il repari?”

Îndoiala de sine

Persistența îndoielii de sine reprezintă o trăsătură comună a tulburărilor de anxietate, incluzând tulburarea generalizată a anxietății și cea a tulburării obsesiv-compulsive. În unele cazuri, îndoiala se poate fixa în jurul unei întrebări care este esențială pentru identitatea unei persoane, cum ar fi “dacă sunt homosexual?” sau “Îmi iubesc soțul la fel de mult... pe cât mă iubește el?”

 

Situații care pot declansa un răspuns anxios intens

•    Starea de sănătate
•    Situaţia materială
•    Situaţia profesională
•    Interacţiunea cu persoane necunoscute sau care reprezintă autoritățile
•    Socializarea
•    Susţinerea unui discurs sau prezentarea unui proiect în fața unui public
•    Căutarea unei slujbe
•    Evenimente traumatizante
•    Diverse fobii
•    Consumul de droguri și sau de alcool
•    Manifestarea simptomelor anxietății

 

 

Așadar: Dacă crezi că ai anxietate nesănătoasa, caută ajutor, iar dacă cunoști o persoană care are problema aceasta, n-o judeca... ci oferă-i acceptare și ajut-o să găsească un tratament eficient.