Semnele depresiei

  Acasă/Blog/Articole medicale/Semnele depresiei

Ce este depresia și care sunt semnele ei?
Depresia este o tulburare afectivă care se manifestă prin modificarea semnificativă a dispoziției, în sens negativ. În funcție de tipul de depresie, poate să existe - fie o exagerare a dispoziției în raport cu contextul - fie o micșorare, chiar până la dispariția totală a plăcerii de a valoriza experiențele de viață; este asociată cu tristețe, încetineală motorie, izolare socială etc.

Depresia este un inamic redutabil tocmai prin faptul că de cele mai multe ori semnalele care avertizează declanșarea tulburării sunt ignorate. Deși tendința este de a minimaliza efectele depresiei, totuși în 2/3 dintre sinucideri s-a constatat prezența tulburărilor depresive. Raportul între femeile și bărbații care suferă de depresie este de 2 la 1. În medie, 20% din populația adultă a prezentat măcar o dată simptomatologie depresivă, iar 50% dintre aceștia au recăderi. Aceste date ne indică o tulburare destul de răspândită, care solicită măsuri conform amplorii ei.

 

Semnele instalării depresiei:

1. Dispoziție depresivă manifestată prin scăderea semnificativă a interesului sau a plăcerii pentru activități cotidiene. Depresia este în mod particular pervazivă fiindcă presupune însăși inabilitatea de a simți plăcere. Un simptom principal este anhedonia (din grecescul "hedone" – abilitatea de a simți plăcere; "an" – fără, lipsa acestei abilități). În timp ce o persoană cu o boală somatică se confruntă cu dureri imense, ea se poate bucura de un eveniment pozitiv, de exemplu un apus de soare. Unei persoane cu depresie acest lucru îi este foarte dificil. Mai mult, mintea umană are capacitatea extraordinară de a extrage un sens pozitiv din cele mai neașteptate situații. Multe persoane care s-au confruntat cu o boală somatică extrem de dizabilitantă, precum cancerul, afirmă că deși nu și-ar fi dorit niciodată să se îmbolnăvească, sunt într-un mod aparte recunoscători fiindcă boala i-a determinat să aprecieze ce au, să fie mai aproape de cei dragi, să-și schimbe viața într-o direcție mai bună, schimbare care nu ar fi făcut-o în absența bolii. Astfel, putem vedea de ce depresia este atât de pervazivă pentru calitatea vieții. Notă: Ca să poată fi diagnosticată ca depresie majoră, dispoziția depresivă sau pierderea interesului sau a plăcerii pentru majoritatea activităților trebuie să fi apărut timp de cel puțin două săptămâni, în fiecare zi, în majoritatea timpului.

 

2. Pierderea sau luarea în greutate determinate de un apetit semnificativ scăzut sau semnificativ crescut.

 

3. Perturbarea somnului: Mai des apare insomnia, caracterizată de dificultăți de adormire sau trezire foarte matinală, în ciuda oboselii. În cazuri mai rare apare hipersomnia, caracterizată de mai multe ore de somn decât în mod obișnuit. Structura somnului unei persoane afectate de depresie diferă puternic de structura normală a somnului cu etapele ei clasice (somn N-REM, REM etc). Astfel, perturbarea somnului apare atât la nivel cantitativ (numărul de ore somn) cât și calitativ (durata etapelor de somn).

 

4. Agitația: persoanei îi este dificil să stea liniștită, simte nevoia să facă constant mișcare, ca de exemplu să-și miște mâinile; sau lentoarea psihomotorie: persoanei îi este dificil să facă orice comportament, să se miște, să vorbească, timpul necesar pentru a răspunde - de exemplu - la o întrebare este semnificativ mai mare. Această categorie de simptome se referă la modificări ale activității motorii (mișcare) sau a ritmului de gândire.

 

5. Lipsă de energie și senzație de oboseală. Se referă la percepția persoanei că toate activitățile sunt epuizante. Orice mic comportament care altă dată părea normal, lipsit de efort, cum ar fi să facă un duș sau să-și lege șireturile, acum pare că necesită un efort imens pentru care persoana pur și simplu nu are energia necesară. Și să se gândească este epuizant. Totul necesită un efort prea mare.

 

6. Probleme în concentrarea atenției și dificultate mare în a lua decizii. Persoanele care suferă de depresie pot manifesta dificultăți în concentrarea atenției și în luarea deciziilor și în activități simple cum ar fi urmărirea unei emisiuni sau alegerea cinei.

 

7. Sentimente de inutilitate, sau de vină excesivă, sau inadecvată. În momentele în care ne simțim triști, ni se poate întâmpla să ne aducem aminte de alte evenimente din trecut, când am simțit tristețe, sau de momente pe care le regretăm. Aceste amintiri pot să ne amplifice emoțiile de tristețe, regret și vinovăție din prezent. În depresie însă, sentimentul de vină este puternic amplificat până în punctul în care dobândește dimensiuni ireale. Persoana consideră că este de vină pentru lucruri universale pentru care pur și simplu nu poate fi învinovățită.

 

8. Gânduri recurente legate de moarte sau sinucidere. Unul dintre cele mai serioase aspecte ale acestei tulburări este faptul că pune viața persoanei în pericol, riscul de auto-vătămare și suicid fiind semnificativ mai mare în rândul celor care suferă de depresie. Se estimează că anual un milion de persoane se sinucid, asta însemnând 3000 de persoane zilnic. 90% dintre ei au o tulburare mentală diagnosticabilă. Depresia se manifestă diferit de la persoană la persoană. Nu toate persoanele care suferă de depresie au toate simptomele. Numărul simptomelor, intensitatea și durata lor poate să varieze în funcție de mulți factori. Simptomele pot varia și în funcție de sex, deci aceste sunt doar niște tendințe observate, nicidecum manifestări stereotipice.

 

Asadar: Dacă crezi că ai depresie, caută ajutor, iar dacă cunoști o persoană care are depresie... n-o judeca, oferă-i acceptare și ajut-o să găsească un tratament eficient.